Wie zal dat betalen?

Gepubliceerd op 1 november 2020 om 20:56

Wie zal dat betalen? Actief voor Amstelveen is bezorgd over de kosten die straks voor onze rekening komen als gevolg van de Energietransitie, kort gezegd: van het gas af!

Plan voor Energietransitie, Circulaire Economie en Klimaatadaptie. In Amstelveense politieke kringen beter bekend als PLECK.

De twee nul versie daarvan levert een uitgebreid beeld op waar de gemeente mee bezig is op het gebied van duurzaamheid en nodige bijstellingen voor de toekomst. Goed dat er een dynamisch stuk is en blijft, de wereld verandert tenslotte nogal snel.

Ook de verschillende inzichten over hoe je het beste kan verduurzamen verscherpen zich van jaar tot jaar. Waar het lange tijd notdone was om te praten over waterstof energie - want te duur, en kernenergie - want te gevaarlijk, zie je daarover tegenwoordig steeds nieuwe discussies en meningen ontstaan. Naar de mening van ActiefvoorAmstelveen een goede zaak. Evenals de toenemende kritiek op biomassa overigens.

Pleck 2.0 geeft een goed zicht op vorderingen en plannen: aangepaste werkagenda’s. Ambitieus, maar dat is ook wel nodig wil de doelstellingen halen. Actief voor Amstelveen gaat daarin mee.

We hebben echter toch wel wat zorgen bij het opstellen van wijkuitvoeringsplannen in het kader van de energietransitie. Wij denken dat veel mensen die straks binnen Amstelveen daarmee te maken krijgen zich afvragen. Ja prima van het gas af: maar wat gaat het mij dan kosten? Zijn er straks voldoende subsidies en wat moet ik dan zelf gaan betalen en hoe? Zeker als je ouder bent en lang in een bestaande woning woont, prangt die vraag.

Dat geldt niet alleen voor koopwoningen natuurlijk. Ook bewoners van huurwoningen krijgen daarmee te maken, zij het indirect. Verhuurders zullen de aanleg/veranderkosten van installaties wel betalen. Maar je moet er rekening mee houden dat die kosten  op een of andere manier worden doorberekend aan de huurder.

Zoals met veel dingen: kosten gaan voor de baten uit. Natuurlijk, zowel voor eigenaren als huurders is het mogelijk dat de energierekening straks lager wordt. Maar we weten het niet en wij kunnen ons goed voorstellen dat dergelijke vragen bij veel mensen leven.

Actief voor Amstelveen vindt dat de gemeente, die voluit aan duurzaamheid wil doen, moet nadenken over gevolgen van energietransitie voor onze inwoners. En met creativiteit ook nadenken over welke mogelijkheden de gemeente financieel zou kunnen bieden als mensen kosten van ombouw van installaties enz. niet kunnen betalen.

Wij zien daarom graag dat in de volgende Pleck dat probleem meer geduid wordt. Oplossingen zullen er waarschijnlijk nog niet zijn, maar het geeft een goed gevoel bij de mensen dat de gemeente nadenkt en oplossingen probeert te zoeken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.