Omgangsvormen

Gepubliceerd op 21 februari 2022 om 20:05

Hoe wij met elkaar omgaan wordt blijkbaar steeds banaler. Anoniem ergens op reageren is tegenwoordig de nieuwe norm in plaats van face tot face. Ook Amstelveense inwoners, politici en ondernemers vallen hieraan ten prooi.

SOCIAL MEDIA

Vele vinden het leuk om van alles te delen op social media. Van familie kiekjes en verhalen, tot zakelijke reclame of politieke belangen. Alles plaatsen we op media zoals Facebook, Twitter of Instagram. Foto’s en filmpjes vliegen je om de oren en we liken, delen en reageren massaal. Leuk!

VIND OUDE BEKENDEN OF MAAK EEN NIEUW NETWERK

Elke dag zijn we op zoek naar contacten. Gewoon voor de leuk maar soms om oude vrienden weer eens te spreken. Ook is de opbouw van een nieuw netwerk via deze wegen een mooie manier. Breng je boodschap onder de aandacht van mensen in je omgeving of tot ver over de grens. En die willen nog wel eens vervagen.

ANONIEM OF FAKE PROFIEL

Vooral op Twitter wordt men overspoeld met anonieme volgers. Deze profielen genieten ervan om de boel eens flink op te stoken of om bergen desinformatie de wereld in te slingeren. Op Facebook wordt anoniem wat lastiger, maar daar is een fake profiel zo aangemaakt. Net als op internetpagina’s waar men kan reageren. En kunnen deze “personen” lekker los gaan op alles en iedereen. Tot schaamteloze reacties en bedreigingen aan toe.

NIET NORMAAL MAKEN, WAT NIET NORMAAL IS

Wat bezielt iemand om een ander zo te kwetsen? Is het verveling of afgunst. Die ander heeft iets wat jij niet hebt, doet iets wat jij niet kan of wil? Geen idee. Ieder weldenkend mens kan zich daar totaal niet in verplaatsen en wil dat ook niet. En toch gebeurt het op grote schaal. Tijdens de afgelopen 2 jaar is haat tegen anderen online steeds groter geworden. Het wordt tijd dat er regels komen. Laten we niet normaal maken, wat niet normaal is, hoor je vaak, hoewel dat in een andere context geplaatst wordt, maar ook voor online media geldt dit.

#DOESLIEF

Deze Sire campagne uit 2019 is nog steeds actueel en lijkt steeds actueler te worden. Zeker in deze campagnetijd voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022, waarin mensen en partijen voor hun eigen programma’s staan. Om dan persoonlijke anonieme aanvallen uit te voeren op andere personen, is niet alleen ongewenst en immoreel, maar ook soms ook pijnlijk en ongehoord.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.