Help MKB te overleven

Gepubliceerd op 9 oktober 2022 om 20:21

Niet wachten op steun uit Den Haag, maar nu acute steun door leningen van de gemeente. Dat is de hartenkreet van Michel Becker, fractievoorzitter van Actief voor Amstelveen.

Hij bezocht onlangs een aantal Amstelveense familiebedrijven. Becker: “ik ben erg geschrokken van de ernst van de situatie waarin deze bedrijven verkeren”.

De bakkerij van Moniek en Johan Koolhaas bijvoorbeeld. Naast de sterk verhoogde energieprijzen - een broodoven op 300 graden kun je alleen maar op gas stoken - zijn ook de grondstofprijzen gestegen. Prijsverhogingen van 30 % voor meel, graan en slagroom. Ook de prijs van roomboter ging in enkele maanden omhoog van €89,- naar  €200,- voor 25 kilo. Maar ook andere middenstanders, zoals slagerij van Ingen die zich geen raad meer weet met de 400% gestegen energierekening die van € 1131,- naar € 5056,- per maand is gestegen.

De ondernemers kunnen en willen niet al die kostenstijgingen doorberekenen aan hun klanten, veel mensen hebben momenteel al minder te besteden.

Actief voor Amstelveen stelde het college al eerder schriftelijke en mondelinge vragen om steun voor het MKB en Middengroepen op korte termijn. Daar kwam als antwoord op dat men wilde wachten op wat Den Haag zou gaan doen. Nou dat hebben we geweten. Er komt weliswaar een steunpakket voor energiebesparing, maar niet op korte termijn.

Becker: “dat gaat op korte termijn dus niet werken, want de steunmaatregelen worden als staatssteun beschouwd. En dat betekent dat de Europese Commissie goedkeuring moet geven”. Dat kan wel januari 2023 worden. Daarom is Actief voor Amstelveen van plan om de eerstvolgende raadsvergadering een motie in te dienen om acute steunverlening door de gemeente mogelijk te maken”.

In de motie wordt voorgesteld leningen aan de ondernemers te verstrekken vooruitlopend op de rijkssteun middels de TEK regeling ( Tegemoetkoming Energie Kostenregeling)

 

Citaat EZK Minister Micky Adriaanse;

“Ondernemers zijn vaak net als consumenten bereid om stappen te zetten met besparen en verduurzamen, maar ontkomen vanwege de aard van hun productieproces of type dienstverlening soms simpelweg niet aan een hoog, oftewel intensief energieverbruik, terwijl ze in de kern een gezonde bedrijfsvoering hebben. Bovendien is het niet voor iedere Mkb’er meer mogelijk om zijn prijzen genoeg te verhogen om de extra energiekosten te dekken én voldoende afzet te behouden. Daarom komt het kabinet nu met extra ondersteuning via de TEK (Tegemoetkoming Energie Kosten- regeling). Deze staatssteun moet echter eerst nog de goedkeuring krijgen van de Europese Commissie en het kan wel tot januari 2023 duren of die er komt”.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.