Fietsproject in de prijzen

Gepubliceerd op 10 juni 2024 om 17:16

Het Amstelveense project waarbij kinderen van minimagezinnen een gratis fiets krijgen, is vorige week in de prijzen gevallen op het Nationaal Fietscongres in Den Haag. Het fietsenplan was goed voor een tweede plaats bij de zogeheten Tour de Force Initiatiefprijs. “In Amstelveen vinden we dat ieder kind een fiets moet hebben. 

 

Het project is ontstaan op initiatief van de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen en wordt ondersteund door de Vervoerregio Amsterdam.

Met de prijs van het fietscongres is een bedrag van € 2.500 gemoeid. Het bedrag wordt toegevoegd aan het project zodat nog meer kinderen een gratis fiets kunnen krijgen.

 

Met het fietsenplan kunnen gezinnen met de Amstelveenpas een fiets krijgen die is opgeknapt bij Ons Tweede Thuis. In Amstelveen zijn twee inleverpunten voor inwoners die een kinderfiets beschikbaar willen stellen. De punten zijn in de buurt van het Stadshart en bij Ons Tweede Thuis in het zuiden van Amstelveen. De locaties zijn te vinden via het ANWB Kinderfietsplan “Ik roep iedereen die een kinderfiets kan missen op deze te doneren aan ons fietsenplan”, zegt Van Ballegooijen. “Je kunt echt het verschil maken voor iemand anders.”

 

Ieder kind een fiets

“Als kind kan je in Amstelveen niet zonder fiets”, zegt Van Ballegooijen. “Het is niet alleen een vervoermiddel om mee naar school te gaan, het is ook onmisbaar voor spelen met kinderen in de buurt of op bezoek te gaan bij je vrienden. Een fiets geeft je vrijheid en stelt je in staat mee te doen en erbij te horen.”

 

Belang van een fiets

Vicevoorzitter van de Vervoerregio Amsterdam, Marja Ruigrok, sluit zich hierbij aan. “Het kinderfietsenplan Amstelveen is ontstaan vanuit een diepe overtuiging dat ieder kind, ongeacht de omstandigheden, de mogelijkheid moet hebben om te fietsen. Fietsen is niet alleen een gezonde en milieuvriendelijke manier van vervoer, maar het opent ook de deur naar educatieve en sociale activiteiten. Het stelt kinderen in staat om actief deel te nemen aan de samenleving en draagt bij aan hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen”, zegt Ruigrok.