Circulair Ambachtscentrum bij nieuw afvalbrengstation

Gepubliceerd op 7 juni 2024 om 17:21

B&W van Amstelveen publiceerden deze week een persbericht over de stand van zaken verplaatsing van het afvalbrengstation. Onderdeel van de plannen en ambitie is een zogenaamd Circulair Ambachtscentrum.

“In het afvalstation van de toekomst gaat het om veel meer dan alleen inzamelen. Duurzaam gebruik door demonteren, sorteren en weer te koop aanbieden van grondstoffen wordt steeds belangrijker. Daarom moeten we afval thuis en op het station zo goed mogelijk scheiden en de grondstoffen opnieuw gebruiken. We willen dit samen met verschillende partijen doen om grondstoffen, materialen en producten op een zo duurzaam en efficiënt mogelijke manier te hergebruiken, ”zo vertelde wethouder Frank Berkhout.

Actief voor Amstelveen was met die mededeling positief verrast. Michel Becker pleitte daarvoor al enige tijd geleden voor tijdens een raadsdebat. Mooi dat het college naar dit soort signalen luistert!

Een circulair ambachtscentrum is een locatie waar verschillende partijen samenwerken aan het verminderen van afvalstromen en inzetten op product- en materiaalhergebruik. Het wordt een combinatie van een milieustraat, kringloop, reparatiewerkplaats en onderwijs met als doel: voorkomen dat materialen onnodig gestort en verbrand worden. Verder is het idee om in het Circulair Ambachtcentrum samen te werken met AM match, die medewerkers kan leveren om producten te repareren. Kringloopbedrijf De Boem zou hier spullen kunnen selecteren die nog verkoopbaar zijn in hun winkels. In de plannen is ook ruimte voor kunstenaars die het ‘afval’ kunnen verwerken tot kunst en voor educatie aan groepen en scholen.

 

Foto: gemeente Amstelveen, bestaand afvalstation